A 12 éves kislányt 2,5 hónap fogva tartás után engedte szabadon az izraeli apartheid-rendszer - ALTERNATÍV HÍREK

Elhallgatott és a főáramú médiából szándékosan kihagyott hírek oldala

A 12 éves kislányt 2,5 hónap fogva tartás után engedte szabadon az izraeli apartheid-rendszer

Share This

"Tulajdonképpen a Föld egyetlen másik országáról sem tudnám elképzelni, hogy mindenki szeme láttára tanúi vagyunk egy egész nép ellen elkövetett kegyetlen szadizmusnak és a tettesek mégis megússzák!" (Edward Said 2003. Szeptember 25)


A 12 éves palesztin lány azért került börtönbe, mert az izraeli hatóságok szerint azt tervezte, hogy késsel támad izraeli személyekre Ciszjordániában – április végén azonban a lány hazatérhetett a családjához. 
Ha azt olvassuk valahol, hogy "az izraeli hatóságok szerint" és "azt tervezte".... , akkor ez tudjuk mit jelent egy olyan rendszerben, ahol faji megkülönböztetés és kettős mérce alapján teljesen más jogok illetik meg a zsidó izraelieket, mint a megszállt területeken élő palesztinokat, arabokat.

A Dima al-Wawi nevű lányt megközelítőleg 80 hozzátartozója köszöntötte a Hebron közelében fekvő, Halhoulban lévő házukban. Ciszjordániában a közelmúlt erőszakhullámának egyik „központi helyszíne” Hebron, ahol viszonylag gyakran támadnak a palesztin lakosok késekkel például az izraeli rendőrökre is. 



Hozzá kell tenni, hogy Hebron is tipikusan olyan terület a kirekesztő apartheid izraeli államban, hogy faji megkülönböztetés alapján külön járdán kell közlekedniük palesztinoknak és zsidóknak, izraeli telepeseknek...... Nagyon gyakran szándékos és célzott megaláztatások, támadások érik a palesztin lakosságot mind az izraeli telepesek és az őket védő IDF (Izraeli Védelmi Erők) = valójában megszálló erők részéről.....

Videó arról, hogyan működik a szegregáció és kirekesztés Hebronban: 




A hadsereg által közölt bírósági dokumentumok szerint Dima is arra készült február kilencedikén, hogy a ruhája alá rejtett késsel végezzen egy izraelivel a ciszjordániai Karmei Tsur nevű településen. Egy biztonsági őr arra kérte az ide tartó lányt, hogy álljon meg, majd azt parancsolták, hogy feküdjön a földre, és adja át a kését, amit Dima meg is tett. Egy amatőr felvételen, amelyet az Izraeli TV is bemutatott, az volt kivehető, hogy egy személy azt kérdezi az iskolai egyenruhában lévő lánytól, hogy azért érkezett-e, hogy zsidókat öljön. A felvétel szerint a lány erre a kérdésre igennel felelt, majd később egy vádalku keretében beismerte, hogy emberölés szándékával érkezett a településre, amiért négy és fél hónap börtönbüntetésre ítélték annak ellenére, hogy még nem töltötte be tizennegyedik életévét.

A The Guardian szerint Dima al-Wawi a legfiatalabb palesztin lány, akit börtönbüntetésre ítéltek.



Mikor Dima hazatért családjához, közel nyolcvan hozzátartozója várt rá a lufikkal és poszterekkel, valamint az iszlamista Hamász jelképeivel és a Mahmoud Abbasnak, Palesztina első miniszterelnökének arcképével díszített falak között.

„Örülök, hogy hazajöhettem. A börtönben a nagyon hiányzott a családom, a barátaim és az osztálytársaim is” – mondta a lány az AP hírügynökségnek.

Már hét hónapja tart Izraelben és Ciszjordániában az az erőszakhullám, amelynek során palesztinok összesen 28 izraelit, valamint két amerikai személyt késeltek halálra, vagy ritkábban lőttek le, illetve ütöttek el szándékosan járműveikkel. Eközben legalább 190 palesztin is meghalt – őket az izraeli rendőrök, katonák lőtték le a támadások, illetve a támadási kísérletek során.

A Defence for Children International – Palestine nevű gyermekjogi szervezet szerint „riasztó mértékben” nő azoknak a 12-15 éves gyerekeknek a száma, akiket Izraelben börtönben tartanak fogva, ráadásul több esetben a fiatalokat az éjszaka közepén veszik őrizetbe, és akadnak olyan esetek is, amikor a börtönben is kifogásolható módon bánnak velük.

 





Egy 15 éves, Obada nevű fiú arról számolt be a szervezetnek, hogy nyolc maszkos férfi ébresztette fel őt az éjszaka közepén, akik lőfegyvereiket az ő irányába tartották. Mint mondta, nagyon megijedt ekkor – a fiút még februárban tartóztatták le a Jenin közelében fekvő al-Araqa nevű kis településen. A Defence for Children International – Palestine (DCIP) nevű gyermekjogi szervezet szerint ezen a fiún kívül még másik legalább száz, 12-15 éves fiatal és gyermek került izraeli börtönökbe úgy, hogy az izraeli katonák az éjszaka közebén fogták el őket otthonaikban.

Jelenleg 440 palesztin gyermek és fiatal van katonai börtönben Izraelben, ami a 2008-as adatokhoz képest igen nagy növekedést jelent, de a tavalyi számoknak is a kétszerese.


A gyermekjogi csoport szerint két éve az izraeli sereg ígéretet tett arra, hogy csökkenti az éjjeli rajtaütések számát a gyerekek esetében, de ettől függetlenül a szervezet szerint továbbra is „rutinszerűen” veszik őrizetbe a fiatalokat és gyerekeket ilyen módon. Bizonyos esetekben ráadásul kifogásolható módon bánnak a már elfogott gyerekekkel is, így például Obada kezeit olyan szorosan kötözték meg egy műanyag zsinórral, hogy az a húsába vágott, de a szemeit is letakarták, és úgy vezették el, hogy még a családjától sem búcsúzhatott el. Ezt követően, már a börtönben a fiú szerint többször meg is verték őt, majd egy apró mosdófülkébe zárták éjjelre, s mikor ellenkezett, sokkolóval „fegyelmezték” őt. 12 nap alatt csak egyszer hagyhatta el a celláját, amikor egy székez kötözve arról a két osztálytársáról faggatták, akiket az izraeli katonák akkor lőttek agyon, amikor a fiatalok egy izraeli katonára támadtak késekkel.

Nem Obada azonban az egyetlen, akivel rosszul bántak a fogság alatt. A DCIP szerint a megkérdezett fiatalok háromnegyede vallott úgy, hogy fizikai bántalmazást szenvedett el a katonai börtönben, míg az esetek 90 százalékában a szülőknek fogalmuk sem volt arról, hová tűntek a gyermekeik. A kihallgatások 97 százalékában egyáltalán nem engedték, hogy szülő vagy ügyvéd is jelen legyen.

Ivan Karakashian, a gyermekjogi szervezet egy munkatársa szerint a gyermekekkel való nem megfelelő bánásmód célja az lehet, hogy így ráijesszenek a lakosságra, hogy a megfélemlített emberek ne „lépjenek fel a megszállás ellen”.

A jogvédő szervezet arra is kitért újabb jelentésében, hogy nem csak a katonai fogságban lévő fiatalok száma növekedik, de egyben egyre több 12-15 éves gyerek is kerül a börtönökbe – a 440 fiatalkorúból százan 15 évesek, vagy ennél fiatalabbak. A DCIP szerint jelenleg Izrael az egyetlen olyan ország a világon, amely „módszeresen állít katonai bíróság elé évente 500-700 gyermeket”.

Forrás: aljazeera.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhattok bármilyen üzenetet és hozzászólást!

📌Tucker Carlson teljes interjúja Vlagyimir Putyinnal magyar felirattal - Videó

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

Israel War in Cartoons 12

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT