Izrael titokban évek óta támogatást nyújt egyes szíriai felkelő(terror)-csoportoknak - Írja a Wall Street Journal - ALTERNATÍV HÍREK

Elhallgatott és a főáramú médiából szándékosan kihagyott hírek oldala

Izrael titokban évek óta támogatást nyújt egyes szíriai felkelő(terror)-csoportoknak - Írja a Wall Street Journal

Share This

Izrael évek óta rendszeres támogatást nyújt egyes szíriai felkelőcsoportoknak egy titkos megállapodás értelmében azzal a céllal, hogy egyfajta pufferzónát hozzon létre a határai közelében a polgárháború sújtotta szomszédos országban – írta a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai politika-üzleti lap hétfőn.

A cikk szerzője arról számolt be több szíriai fegyveresre hivatkozva, hogy az izraeli hadsereg rendszeres kommunikációt folytat bizonyos lázadószervezetekkel, és anyagi támogatást nyújt a “katonák” zsoldjára, fegyverre és lőszerre.

Mint írták, az izraeli hadseregben külön egység felügyeli a szíriai milíciáknak nyújtott támogatásokat.
Azt már eddig is lehetett tudni, hogy 2013 óta mintegy háromezer szíriai sebesült kapott kezelést izraeli kórházakban, illetve hogy a zsidó állam élelmiszert és egyéb humanitárius szállítmányokat küldött a segítségre szoruló civileknek, de a WSJ értesülései szerint a támogatás ennél jóval “mélyebb és koordináltabb”, ellenzéki fegyveresek közvetlen finanszírozását is magában foglalja.

“Izrael hősiesen kiállt mellettünk. Nem éltük volna túl az izraeli támogatás nélkül” – közölte az egyik helyi milícia szóvivője, hozzátéve, hogy havonta mintegy ötezer dollárt kapnak.
Az újság szerint Izraelnek ezzel az a legfőbb célja, hogy távol tartsa a határaitól a damaszkuszi rezsimmel szövetséges, iráni támogatású milíciákat, például a Hezbollah libanoni szervezetét. A Golán-fennsík térségében a beszámoló szerint nagyjából nyolcszáz felkelő fegyveres tevékenykedik, akik közül eltérő mértékben és formában, de sokan részesülnek izraeli támogatásban.
“A legtöbben együtt akarnak működni Izraellel” – idézte a WSJ egy másik lázadócsoport vezérét.

Szakértők szerint Izrael jórészt távol tartja magát a szíriai belháborútól, a hadsereg azonban az utóbbi években többször is célzott csapásokat mért Szíriában a Hezbollahnak küldött iráni fegyverszállítmányokra.


(MTI)


(SBG Buddha - VilagHelyzete.com
)
◢ BLOG: VilagHelyzete.com)
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV

◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog

◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhattok bármilyen üzenetet és hozzászólást!

📌Tucker Carlson teljes interjúja Vlagyimir Putyinnal magyar felirattal - Videó

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Az elmúlt HÉT legnépszerűbb cikkei

Flickr Képalbum - Karikatúrák

Israel War in Cartoons 12

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT