Meghalt a világ egyik legjobb és legbátrabb tényfeltáró újságírója, Robert Parry - Az 'Irán-Contra' és számos összeesküvés leleplezője - ALTERNATÍV HÍREK

Elhallgatott és a főáramú médiából szándékosan kihagyott hírek oldala

Meghalt a világ egyik legjobb és legbátrabb tényfeltáró újságírója, Robert Parry - Az 'Irán-Contra' és számos összeesküvés leleplezője

Share This

Néhány nappal ezelőtt 68 éves korában rákbetegségben elhunyt a Consortiumnews.com főszerkesztője és kiadója, Robert Parry, aki az amerikai tényfeltáró újságírás gigantikus alakja volt.
Régen az Associated Press hírügynökségnek és a Newsweeknek dolgozva szerzett hatalmas hírnevet, mint az úgynevezett „Irán-Kontra” ügy leleplezője.
Számos díj kitüntetettje.

Itt fia, Nat Parry búcsúztatja 23 nyomtatott oldalon.

Cikke végén nem feledkezik meg az ostoba lejárató neokon Washington Post hírhedt feketelistájáról, amelyet egy teljes homályban tartott PropOrNot készített és kétszáz hírportált sorolt fel, mint állítólagos “orosz propaganda” médiumot, amelyek Trumpot támogatták.

Robert Parry egyik jelöltet sem támogatta és a Consortium News ugyanúgy nem orosz “propaganda” website, mint a felsorolt többi.

Nat Parry szívszorító kéréssel fejezi be cikkét: virág küldése helyett támogassák a függetlenség hangját, a Consortium News-t.


Az "Irán-Contra" fegyverszállítás ügy összeesküvése és leleplezése

Az Irán/kontra történet fő elemei jól ismertek voltak jóval az 1986-os feltárásuk előtt, kivéve egy tényt: hogy a fegyvereladások Iránnak Izraelen keresztül és az Ollie North fehérházi irodájából irányított, illegális kontra háború összefüggtek.

A fegyverszállítások Iránnak Izraelen át nem 1985-ben kezdődtek, amikor a kongresszusi vizsgálat és a különleges ügyész nekiláttak az ügynek.
Majdnem azonnal a sah 1979-es bukása után kezdődtek. 1982-re közismert volt, hogy a fegyverek nagy részét Iránnak Izrael szállítja – ez olvasható volt a New York Times címoldalán.



1982 februárjában a fő izraeli személyek, akiknek a neve később előfordult az Irán/kontra meghallgatásokban, megjelentek a BBC TV-ben és leírták, hogyan segítettek megszervezni a fegyverek áramlását a Khomeini-rezsimnek.

1982 októberében Izrael követe az USA-ban nyilvánosan kijelentette, hogy Izrael fegyvereket küld a Khomeini-rezsimnek „az USA közreműködésével… majdnem a legfelsőbb szinten”. 

Az érintett magas rangú izraeli tisztviselők az okot is megadták: kapcsolatot teremteni az iráni hadsereg elemeivel, akik megdönthetik a rezsimet, visszaállítva a sah idejében uralkodott rendet; normális műveleti eljárás.
Ami a kontra háborút illeti, az illegális North-CIA műveletek alaptényei 1985-re ismertek voltak (az ügy kipattanása előtt egy éven át, amióta egy amerikai szállító gépet lelőttek és elfogtak egy USA ügynököt, Eugene Hasenfust). A média egyszerűen nem nézett oda.



Végül mi indította el az Irán/kontra botrányt?


Ez akkor történt, amikor már lehetetlenné vált tovább elhallgatni. Amikor Hasenfust lelőtték Nicaraguában, miközben fegyvereket repített a kontráknak a CIA megbízásából, és a libanoni sajtó jelentette, hogy az USA nemzetbiztonsági tanácsadója Teheránban bibliákat és csokoládétortákat osztogat, a történetet nem lehetett eltakarva tartani. Ezután felszínre került a kapcsolat a két jól ismert történet között.

Mi aztán a következő fázisba léptünk, ez a kár szabályozása és elhárítása. Erről szólt a folytatás.


A VilagHelyzete és Alternatív Hírek oldalon számos cikket fordítottam tőle. 

Íme néhány:
A "démonizálás" veszélye - avagy miért nem hisz már senki a hazug nyugati főáramú 'hírforrásoknak'

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhattok bármilyen üzenetet és hozzászólást!

📌Tucker Carlson teljes interjúja Vlagyimir Putyinnal magyar felirattal - Videó

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Az elmúlt HÉT legnépszerűbb cikkei

Flickr Képalbum - Karikatúrák

Israel War in Cartoons 12

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT