Így működnek a román Deveselura telepített amerikai elfogórakéták - ALTERNATÍV HÍREK

Elhallgatott és a főáramú médiából szándékosan kihagyott hírek oldala

Így működnek a román Deveselura telepített amerikai elfogórakéták

Share This

A romániai Deveselura az Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert telepítették amerikaiak. Ha a radarok keleti irányból érkező, Európát fenyegető ballisztikus rakétát észlelnek, az Olt megyei katonai bázisról induló elfogórakéták még a levegőben megpróbálják megsemmisíteni.

Hivatalosan is üzemképes lett és bekapcsolódott a NATO ballisztikai rakétaelhárító rendszerébe a deveselui Aegis Ashore rendszer, amely az „Európán túlról érkező” rakétatámadásoktól véd.



Óránként 9600 kilométeres sebesség



A deveselui 66. számú támaszpont 2014 októbere óta az amerikai tengerészgyalogság vezetése alatt áll. A támaszponton komplex radarrendszer, továbbá 24 darab, SM-3-as elfogórakétával felszerelt három üteg működik. A nagy sebességgel, óránként 9600 kilométeres sebességgel haladó rakéták robbanófej, nukleáris, biológiai vagy vegyi töltet nélkül működnek, az ellenséges célpontot az ütközés erejével semmisítik meg.

Az SM-3-as rakéták hossza 6,55 méter, átmérője 34 centiméter, hatótávolsága 500 kilométer. A deveselui támaszpont a jövőben a nápolyi közös erők parancsnoksága alatt működik, amelyet Mark Ferguson vezet. A támaszpont felépítése és felszerelése az Egyesült Államoknak 800 millió dollárjába került.

Az ellenséges rakétákat álló és mozgó radarrendszerek jelzik, ezeknek alapján a szárazföldön felszerelt elfogó rakétákat a legrövidebb időn belül elindítják. Az Egyesült Államok fő célja az, hogy a rakéták radar általi jelzése és megsemmisítése között minél rövidebb idő teljen el, az ellenséges rakétákat a kilövés helyéhez minél közelebb semmisítsék meg.

Kísérleti jelleggel…
A deveseuli támaszpont megszületésének előzménye az, hogy az eredetileg hajókra tervezett Aegis rendszert az amerikai fegyveres erők megpróbálták szárazföldön is alkalmazni. Világszerte 103 Aegis elhárító rendszer létezik, de valamennyi a tengeren van, amerikai hajókra és rombolókra szerelve.

A szárazföldi támaszpontot először kísérletileg építették fel, valahol New Yersey-ben, majd utána szétszedték, és 156 konténerrel szállították Romániába. A deveselui rakétarendszer nagymértékben hasonlít a rombolókra telepített hasonló rendszerekhez. A fő különbség az, hogy a deveselui radarrendszer, a hajókra szerelttől eltérően, nem működik állandó jelleggel.

A deveselui radar készenléti állapotban várja a Törökországban felszerelt radarrendszerről érkező impulzust. A romániai radarrendszer jelzésére a deveselui támaszpontról elindulnak az elfogó rakéták, amelyek mindegyike mintegy 15 percen belül semmisíti meg az Európa felé irányított rövid vagy hosszú hatótávolságú ballisztikai rakétákat.

Orosz támadás ellen nem véd

Miközben román politikusok, a román média szerint Románia a támaszpont átadásával történelme során a legnagyobb katonai védelemnek örvend, addig a Strarfor elemző intézet és a Geopolitical Futures kiadvány alapítója, George Friedman szerint a deveselui rakétarendszer inkább csak szimbolikus jelentőséggel bír, csupán kis számú rakéta megsemmisítésére alkalmas, és nem lenne képest elhárítani egy Oroszország részéről érkező, Európa ellen irányuló nagyobb támadást.

Igaz, a romániai és amerikai katonai szakértők szerint a deveselui rendszer nem is Oroszország ellen irányul, hanem pusztán védelmi jellegű és olyan országok rakétatámadásától védene meg, mint Irán és Észak-Korea, amelyek nem tartják tiszteletben az idevágó nemzetközi szerződéseket. Moszkva azonban egészen másként látja a deveselui támaszpontot, amely szerinte Oroszországot veszi célba.

Forrás: Maszol.ro 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ide írhattok bármilyen üzenetet és hozzászólást!

📌Tucker Carlson teljes interjúja Vlagyimir Putyinnal magyar felirattal - Videó

Legfrissebb fontos YouTube-videó

Flickr Képalbum - Karikatúrák

Israel War in Cartoons 12

Legolvasottabb cikkek az elmúlt 1 évben

Külön ROVAT