2017. május 13., szombat

Világméretű és súlyos cyber-támadás zajlik! Szinte mindenkit érinthet az új WannaCry zsarolóvírus!


Világméretű cyber-támadás történt és zajlik most is!

Minden azzal indult, hogy pénteken a brit sajtó megírta, hogy a brit egészségügyi rendszert meghekkelték, az intézmények a WannaCry (másnéven WanaCrypt0r, WCry) zsarolóvírus áldozatai lettek, az adatokat zárolták és 300 dollár váltságdíjat követelnek a hackerek, hogy feloldják az oly értékes információt.
Azóta már persze egészen 600 dollárig strompfolták fel a követelt összeget, s szakértők szerint a megadott számlára csorog is folyamatosan a sok bitcoin.

Akkor látszódott, hogy komolyabb dologról van szó, amikor a brit FBI is beszállt, s a nyomozás irányítását a kezükbe vették. Ez magyar idő szerint délután hat óra körül történt, de ez még mindig nem egy breaking, Magyarországról nézve kevésbé jelentős, hogy a britek pánikolnak.

Aztán eltelt pár óra és kezdett kirajzolódni, hogy igenis nagy a baj. Csak péntek estig legalább 74 országból jelezték, hogy az a bizonyos kártevő és zsarolóvírus elérte őket is. A Kaspersky adataiból látszik: több mint 45 ezer támadásról beszélünk.

Ahogy az Avast szakértője is fogalmazott, óriási méreteket ölt a probléma.
A WannaCry terjedése az eddigi leggyorsabb egyetlen zsarolóvírustól idén - közölte Jakub Kroustek, a cég vezetője.

A legnagyobb elszenvedője a történetnek Oroszország, de érkeztek jelentések Amerikából, Kínából, Oroszországból, Spanyolországból, de a lengyelektől és ukránoktól is – gyakorlatilag világszintű probléma rajzolódott ki.

Aztán a Twitterre felkerült egy online világtérkép, és a Bleepingcomputers belsős értesülése, miszerint kis hazánk sem úszta meg.

A Telenor Magyarországot is célkeresztbe vették, azonban a szolgáltató kérdésünkre elmondta: valóban érintettek, de még időben reagáltak, az ügyfelek semmit nem érzékeltek a támadásból. Újabb meg nem erősített forrás már azt közölte: az Auchan Magyarország készletezése is elszállt.

Praktikus szempontból: az eddigiek alapján az látszódik – mondja a szakértő – hogy a kártevő a számítógépes rendszerek egy olyan sebezhetőségét használja ki, amit már befoltoztak. Azaz alapvetően azok érintettek, akiknek a számítógépeit nem tartják karban. „Sőt, esélyes, hogy olyan oprendszereket támadtak, melyek nem is támogatottak, mint például egy Window XP.”

Ez durva! – reagált Krasznay Csaba a támadások összehangoltságára. Szerinte két opció lehetséges az elsődleges információk alapján:

Egy – akár államilag támogatott – elit hackercsoport előre eltervezett, összehangolt, nagyszabású akciójáról van szó. 
Hogy mi a motiváció, az majd kiderül.
Egy súlyos szoftverhiba okozta. A vírus „írójának” nem volt szándékában ilyen világméretű galiba okozása, de az kiszabadult – esetleg a programozást is elrontották. Célzottság sincs.
„Ha egy kiberbűnözői csoport munkájáról van szó, akkor most nagyon rossz lóra tettek. Mert amikor egyszerre ennyi országban okoznak kárt, akkor az a támadás nem maradhat megtorlás nélkül”
– magyarázta a kiberbiztonsági szakértő.

Hozzátette: „A rendészeti együttműködés a Nyugat és a Kelet között – finoman szólva is – nem annyira működik jól, de ha egyszerre ugyanazt a kárt szenvedik el, akkor azért együttesen utána szoktak járni.”

A kórházak fokozott veszélyben vannak

A kórházi zsarolóvírusokról a szakértő elmondta: az Egyesült Államok és Kanada tavaly egy nagy, közös kampány keretében kiadta az első és eddigi egyetlen kiberbiztonsági riasztást, amely arra figyelmeztetett, hogy az egészségügyi rendszerek – lévén igen érzékeny adatokkal dolgoznak – fokozottan veszélynek vannak kitéve.

Mindezt egy éve, amikor a biztonsági cégek ismételten figyelmeztettek:
a krízis egyre nagyobb lesz,
mivel a kiberbűnözők egyre kifinomultabb eszközöket használnak, míg a cégek nem teszik meg a megfelelő védelmi lépéseket a támadások megelőzésére, sikeres elhárítására.

Akkoriban több amerikai kórházat is térdre kényszerítettek a zsarolóvírusok.Hogy néz ki, ha megtámadtak?

Egy felugró ablak közli a felhasználóval, hogy az adatait zárolták, és váltságdíjat követelnek, hogy feloldják. Nincs lehetőség ezt az ablakot bezárni, vagy kikerülni. Éppen ez történt a brit egészségügyi dolgozókkal is, amikor az NHS informatikusai közölték, hogy azonnal kapcsolják ki számítógépeiket. Gyakorlatilag mindenkinek ezt javasolják, akivel szembejön ez az értesítés:
Mivel elég sok az érintett ország, szervezetek, cégek, ezért várható, hogy a nagy vírusirtós, biztonsági cégek sorra adnak majd ki frissítéseket, illetve feloldó kulcsokat és a hozzájuk tartozó leírást, hogy mit kell tennie a felhasználónak lépésről lépésre, hogy visszakapja az adatait.Arra azonban figyeljünk, hogy csak a megbízható cégek oldaláról szedjünk le és telepítsünk fájlokat, a kiberbűnözők ezzel a helyzettel is visszaélnek, és olyan hasonló nevű, kiterjesztésű programokat adnak ki, melyekkel ott vagyunk, ahol a part szakad.

A Windows (is) volt a ludas

Kiberbiztonsági szakértők szerint a mostani történet egy kiszivárogtatáshoz köthető. A jelenlegi kibertámadást, magát a kártevőt a Microsoft rendszereinek – gondolunk itt főleg a Windowsra – sebezhetőségére építették. Ezt a kiskaput még az amerikai Nagy Testvér, azaz a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) akarta a saját céljainak szolgálatába állítani. A sebezhetőség az EternalBlue kódnevet kapta.
Aztán jött a Shadow Brokers nevű hackercsoport, amely ellopta az adatokat és az NSA eszközeit, azzal a céllal, hogy egy online aukció keretében értékesítsék a netes feketepiacon. Végül aztán ingyenesen elérhetővé tették a titkosított adatcsomagot. Április 8-án ezt megfejelték azzal, hogy kiadták a titkosítás feloldásához szükséges jelszót, mondvánígy kívánnak tiltakozni Donald Trump amerikai elnök ellen.
A legtöbb kiberbiztonsági szakértő akkoriban úgy nyilatkozott: a kártevő már elavult, nem kell tőle tartani. A Microsoft pedig jelezte, idén márciusban kiadtak egy frissítést, amellyel befoltozták az operációs rendszer sebezhetőségét, így a felhasználóknak nincs mitől félniük.

Mit tudok tenni?

A legnagyobb gondban azok vannak, akik a kibervédelmi szakértők összes figyelmeztetése ellenére úgy döntenek, hogy bár nem értenek az IT-biztonsághoz, mégsem frissítik a rendszert és a programokat, nem telepítenek vírusirtót, nem készítenek háttérmentést a dokumentumaikról.
A Microsoft ugyan pénteken közölte, hogy a kibertámadás hatására újabb védelemmel látta el a Windowst, s külön asszisztenciát nyújt az érintett ügyfeleinek, azért egy felhasználói tudatosság sem árt. Aki még nem tette, az sürgősen frissítse a Windowst és a programokat, illetve egy megbízható vírusirtót sem árt beszerezni.
De hogy ne legyek ennyire szigorú a mezei júzerrel: a Panda Security jelezte, a mostani támadás azért is nagyon veszélyes, mert a „terjesztője” hálózati féregként működik: azaz
elég egyetlen számítógépre eljutnia, hogy utána a hálózatra kötött többi eszközt is megfertőzze.
Így azok a cégek, intézmények, akik elhanyagolták a rendszerfrissítést, fokozott veszélynek vannak kitéve – ahogy történt az a brit egészségügyi rendszerrel, a német vasúti társasággal, az olasz egyetemi hálózattal, vagy a magyar mobilszolgáltatóval.

Forrás: 24.hu

SBG Buddha - VilagHelyzete

◢ 
BLOG: VilagHelyzete.com 
◢ Youtube-csatorna: VilagHelyzeteTV
◢ Legnagyobb FB-oldal: https://www.facebook.com/AWAKENINGtheWORLD
◢ Párhuzamosan futó FB-oldal (az előző törlése esetére) : https://www.facebook.com/VilagHelyzete
◢ FB-oldal 'vész' esetére: https://www.facebook.com/VilagHelyzeteBlog
◢ Azonnali Alternatív VilagHelyzete hírek: http://alternativhirek.blogspot.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategóriák

9/11 ( 3 ) Agyhalott ( 2 ) Alternatív Média elleni háború ( 4 ) Anglia ( 1 ) Anonymus ( 1 ) Ap ( 1 ) Apartheid ( 6 ) Assange ( 6 ) Attack ( 3 ) Ausztria ( 1 ) Bastille day ( 1 ) Belföld ( 11 ) Benghazi ( 1 ) Bevándorlás ( 43 ) Bizarre ( 3 ) Bomba ( 1 ) Botrány ( 4 ) Breaking News ( 1 ) Breaxit ( 1 ) Brexit ( 6 ) Britek képzik tovább a terroristákat ( 1 ) Bűnözés ( 1 ) CERN-botrány ( 1 ) CEU ( 2 ) Chuck Norris ( 1 ) CIA ( 9 ) Clinton ( 27 ) CNN-botrány ( 3 ) Cyber-támadás ( 2 ) Dánia ( 1 ) David Icke ( 2 ) Déli Határ ( 1 ) Demokrácia ( 1 ) Demonstation ( 1 ) Donald Sutherland ( 1 ) Drábik János ( 3 ) Dubai ( 2 ) Durva átverés ( 1 ) Duterte ( 4 ) Ébresztő ( 14 ) Edward Snowden ( 2 ) Egészség ( 1 ) Egyiptom ( 1 ) Éhezők Viadala ( 1 ) Elmeprogramozás ( 1 ) Elon Musk ( 1 ) Emberiség 2016 ( 1 ) ENSZ ( 1 ) Érdekes ( 16 ) Erdély ( 1 ) Észak-Korea ( 3 ) EU ( 24 ) Facebook ( 1 ) False Flag támadás ( 1 ) FBI-Clinton-Botrány ( 6 ) Film ( 3 ) Finnország ( 3 ) Földrengés ( 1 ) Franciaország ( 9 ) Fukushima ( 1 ) Fülöp-Szigetek ( 3 ) Gazdaság ( 2 ) Görögország ( 1 ) Gyilkosság ( 1 ) Háború ( 40 ) Háttérhatalom ( 26 ) Igazság ( 21 ) Iluminati Trump Game ( 1 ) IMF ( 1 ) Indiánok ( 2 ) Internet ( 3 ) Invázió ( 7 ) Irak ( 3 ) Iran ( 1 ) Irán ( 2 ) ISIS ( 14 ) Islam ( 13 ) Israel ( 6 ) Izrael ( 10 ) Japán ( 2 ) Jemen ( 2 ) John Trudell ( 1 ) José Carreras ( 1 ) Kadhafi ( 1 ) Katar ( 1 ) Keanu Reeves ( 1 ) Kennedy ( 1 ) Kína ( 6 ) Korzika ( 1 ) Külföld ( 29 ) Kvóta-Népszavazás ( 1 ) Lavrov ( 1 ) Le Pen ( 1 ) Líbia ( 2 ) Litvánia ( 1 ) London-No Go ( 2 ) London-Sharia ( 3 ) Macedónia ( 1 ) Magyarország ( 5 ) Magyarság ( 4 ) Maróth Miklós ( 1 ) Mars ( 1 ) Media ( 7 ) Menekültek ( 7 ) Merénylet Trump ellen ( 5 ) Merkel ( 5 ) Michael Moore ( 1 ) Migration ( 19 ) Morvai Krisztina ( 3 ) Mosul ( 2 ) Mr.Robot ( 3 ) Muszlimok ( 5 ) Nagy-Britannia ( 3 ) NASA ( 1 ) NATO ( 14 ) Németország ( 17 ) Netanyahu ( 2 ) Nógrádi György ( 2 ) NWO ( 1 ) Nyugati média hírhamisítása ( 1 ) Obama ( 4 ) Oktatás ( 1 ) Olaszország ( 1 ) Oliver Stone ( 2 ) Oroszország ( 26 ) Orwell 1984 ( 2 ) Összecsapások USA-ban ( 1 ) Összeesküvés ( 22 ) Palestine ( 1 ) Palesztina ( 2 ) Paris ( 1 ) Paul Craig Roberts ( 1 ) Pénz ( 1 ) Petőfi Sándor ( 1 ) Philip Giraldi ( 1 ) Pizzagate ( 2 ) Putyin ( 7 ) Rockefeller ( 1 ) Romania ( 2 ) Románia ( 1 ) Ron Paul ( 3 ) Sarkozy ( 1 ) Skócia ( 1 ) Soros ( 10 ) Standing Rock ( 2 ) Stanford Börtönkísérlet ( 1 ) Starbucks ( 1 ) Svédország ( 4 ) Szaúd-Arábia ( 7 ) Szent Korona ( 1 ) Szíria ( 24 ) Szomorú ( 1 ) Terrorism ( 23 ) Törökország ( 6 ) Transzhumanizmus ( 1 ) Trump ( 31 ) Tsunami ( 1 ) Tudomány ( 12 ) UEFA ( 1 ) Új Világrend ( 3 ) Újságírók jelentkezése ( 1 ) Ukrajna ( 2 ) Ukrajna Lángokban ( 1 ) Ulfkotte ( 2 ) Uránbomba ( 1 ) USA ( 56 ) USA-légitámadás civilek ellen ( 1 ) Válság ( 12 ) Vatican ( 1 ) Venezuela ( 3 ) Walmart-őrtornyok ( 1 ) Wikileaks ( 13 ) Zeneipar ( 1 ) Zsidók ( 2 )

Értesülj az új bejegyzésekről emailben!

Translate This Blog